The Passito di Pantelleria is perhaps Italy’s best known sweet wine made from air dried grapes, but unfortunately most examples that people try are poor, when not downright bad. The Ben Ryé is a stellar wine, with the ’06 and ’07 bottlings the best ever. The ’07 is a much richer, sweeter wine as opposed to the ’06, clearly revealing a higher percentage of air dried grapes used: nonetheless, it maintains amazing freshness and refinement. Compliments to the Rallo family for their hard work, dedication and passion, as working Pantelleria’s rocky, steep terrains is anything but easy. The Rallos could easily devote their efforts to other wines and grapes that are far easier and less costly to produce.
“There’s a tawny Port-like character to this sweet Italian wine, delivering notes of dried apricot and date as well as hints of raw walnut giving way to candied orange zest and salted caramel, as latent acidity keeps the long finish fresh. Zibibbo. Drink now through 2020.” Bruce Sanderson
The 2007 Passito di Pantelleria Ben Ryé comes from a very interesting growing cycle that is highly characterized by dry Sirocco winds from Africa. Those winds took the appassimento process into super drive and you can taste the extra sugar and cloying richness of the wine as a result. The bouquet reveals candied fruit, pressed flowers, brown sugar, honey, toasted almond and caramel. This is a complete and creamy wine with a dense and lasting sense of syrupy sweetness.
“Ben Ryé is a glowing example of Sicilian pride, and you can understand why. Beautifully integrated with deep aromas of orange zest, honey, chestnut, molasses and dried apricot, the wine is a true incarnation of lavish decadence. The mouthfeel delivers impressive intensity and concentration of flavors.” Monica Larner
“Non è licore, ma è frutto viscoso, ultraviscoso eppur possentemente veicolato dal grado, di dolcezza gustativa semplicemente, meravigliosamente armoniosa. Non v’è amaro, e la stupenda freschezza di base vivacizza così tanto il sapore, così intenso lo profila, che tutta la sua sontuosa dolcezza è utilmente impiegata a donare suadenza ad una dorsale di frutto tanto linfaticamente, clorofillosamente, accesa. Un vino di fragranza agrumeggiante clamorosamente fruttosa. Un fuoriclasse assoluto in viticoltura ed enologia di trasformazione, capace di porgere il suo polline, il suo nettare, senza la necessità d’alcun speziato o ligneo supporto. No, in questo fra i migliori vini dolci dell’anno, c’è un frutto non mentoso e mai artato, per questo, d’ancor più primo e diamantifero bagliore.”
Siamo da sempre affascinati dalla complessità, dall’eleganza e dalla potenza del Ben Ryé. Saranno le uve che provengono da 11 contrade diverse dell’isola pantesca, la loro maturazione differenziata e la suadenza dell’uva passa “sgrappolata”, aggiunta al primo mosto in fermentazione, ma c’è in questo vino una ricchezza di aromi e sapori unica. Un naso pieno e appagante di pesca e albicocca, scorze candite e richiami di aromatica macchia mediterranea. Palato cremoso, sontuoso, mellito ma ben equilibrato da una freschezza di agrume di sottofondo che assicura equilibrio, piacevolezza e lunghezza gustativa.
“An intense sweetie, boasting concentrated peach compote, orange marmalade and golden raisin flavors backed by bright acidity, as spice, butterscotch and candied orange peel notes lead to a fruit-filled finish. Zibibbo. Drink now through 2020.” Bruce Sanderson
“Giallo dorato tendente all’ambra. Profilo olfattivo inebriante e affascinante di albicocca disidratata, caramella d’orzo, zucchero filato, scorza d’arancia candita, zafferano, note iodate, origano e miele di zagara. Al Palato è armonicamente dolce, morbido e sapido. Quello che colpisce è la sua incredibile progressione gusto-olfattiva senza cedimenti.”
“La famiglia Rallo ha compiuto sforzi fuori dal comune per la viticoltura pantesca che ha saputo rilanciare a livello planetario. Il loro Ben Ryé 2008 è un vino ricchissimo, concentrato, con sentori classici di albicocca, sapido e lungo. La quint’essenza di Pantelleria: vento, sole e profumi del Mediterraneo.”
“Vivid amber-tinged golden- yellow. Piercingly intense aromas of dried apricot, candied peach, rose petal and grapefruit are complicated by hints of raisin and date on the captivating nose. Then juicy and fresh in the mouth, with concentrated flavors of ripe citrus, sweet spices and white flowers. This has huge fruit but doesn’t come across as heavy or cloying thanks to wonderfully harmonious acids. An essence of air-dried muscat of Alexandria. I would have scored this pure, mesmerizingly intense wine even higher but for some oaky dryness that emerged as the wine opened in the glass. By far the best wine made at Donnafugata. (Folio Fine Wine Partners, Napa, CA).” Ian d’Agata
“Ben Ryé is always a fabulous dessert wine from Pantelleria (an island off the coast of Sicily) and this expression shows beautiful liveliness and personality. You’ll get aromas of stone fruit, apricot, honey, almond paste and even a spicy touch of fresh ginger. It feels smooth, rich and totally decadent.” Monica Larner
Here is another passito that rises like a phoenix from the ashes. The masterful 2008 Passito di Pantelleria Ben Ryé is a work of art and is — with some distance — the wine I mostly vividly remember from this tasting. This expression is uniquely curvaceous and opulent, although it never feels heavy or flat. The bouquet opens to extraordinary aromatic definition and gold rays of brilliant luminosity. Floral notes are mixed with apricot, stone fruit, toasted pine nut and wild sage. This vintage is the result of some of the most stringent fruit selection seen so far in the Ben Ryé line. The estate’s 11 vineyard sites were harvested separately to create the perfect blend of site-specific fruit. This vintage also represents the first time the wine exceeds 200 grams per liter in residual sugar. The fresh acidity creates a perfect balance and you don’t necessarily taste that extra sweetness. This wine is near indestructible and should age for decades more to come.
“The 2009 Ben Rye bursts from the glass with an exciting array of tangerine blossoms, sage, flowers of all sorts, candied orange peel and burnt sugar. Everything comes together beautifully in this explosive wine that lives up to its reputation as one of Italy’s most pedigreed dessert wines. The 2009 is an extroverted Ben Rye full of character. Marzipan and pistachios are among the sensations that linger on an evocative finish full of Mediterranean intrigue. Anticipated maturity: 2012-2019.” – Antonio Galloni
“Che dire di questo vino – ogni anno una conferma. Questa versione poi ci sembra una delle migliori 3 o 4 di sempre, con un equilibrio ed una profondità davvero fuori dal comune. Straordinario davvero come alla Donnafugata riescono a trovare doti di eleganza insospettabile nel Moscato di Alessandria, detto anche Zibibbo, che in genere non brilla per questa qualità. Il colore si posiziona tra l’oro e l’ambra, di straordinaria lucentezza. Al naso i profumi che ci aspettiamo fascinosi, molteplici e netti. Si inizia con l’albicocca, scorza d’arancia candita, fichi, fiori di zagara, erbe aromatiche e mediterranee, isolane. All’assaggio la bocca è invasa dalla dolcezza, dalla morbidezza e dalle sensazioni avvertite all’olfatto in un connubio di perfezione. Il tutto sorretto da una spalla acida e sapida che contrasta magistralmente la parte dolce. La Persistenza aromatica è interminabile e senza alcun cedimento.” – Ian D’Agata